2011/07/06

Zibillik İçində Batan Şəhər - Qahirə (45 Şəkil)

Misirin paytaxtı Qahirənin 8 milyondan çox əhalisi vardır. Bu qədər çox insanın şəhəri sürətli çirkləndirməsi də müəyyən mənada normaldır. Bu zibillikləri təmizləyən isə "Zabbaleen" adı verilən qrupdur. Bu sözün ərəbcədən tərcüməsi "zibil insan" deməkdir. Bu qrupa xristiyanlar daxildir və şəhərin bütün zibilliklərini təmizləmək də onların öhdəsinə buraxılmışdır. Zabbaleen'lər qeydiyyata alınmadan fəalliyyət göstərirlər və onlar təxminən bu işlə 100 ildir ki, məşğul olurlar. Onlar zibillikləri gəlib toplayıb şəhərdən bir neçə km aralıdakı yaşadıqları yerlərə aparırlar və orada həmin zibilləri ayırd edir istifadə ediləsi əşyalar tapdıqda özlərində saxlayır, yaxud onlar təmir edib yenidən ucuz qiymətə satışa çıxardırlar. Onlar ayrı-ayrı müəssisələrlə də çox vaxt razılaşırlar və çox kiçik haqq müqabilində və ya çox vaxt da pulsuz həmin müəssisənin tullantılarını gəlib aparırlar. Hətta onların yaşadığı binalar belə zibilliklərlə doludur. Bunu siz şəkillərə nəzər saldıqda da aydın şəkildə görəcəksiniz. Zabbaleen'lərlə bağlı türk dilində çox maraqlı məlumatlar tapdım, bütün informasiyanı tərcümə etmək çox vaxtımı alardı, ona görə də türk dilində sizə təqdim etməli oldum. Şəkillərə nəzər saldıqdan sonra, məqalə ilə də tanış ola bilərsiniz...















































Çöp Kentin Yoksul Çocukları: Zabbaleenler 

Başkent Kahire'nin varoşlarında yaşayan Zabbaleenler, bir dünya kenti olan Kahire'nin çöp toplama işinin önemli bir kısmını gerçekleştirirlerken geri dönüşüme büyük bir katkı sağlıyorlar.
Arapçada "çöp-insan" anlamına gelen Zabbaleen, Kahire'de çöp toplayan insanlara verilen bir isim. Büyük çoğunluğu Koptik Hristiyanlardan oluşan Zabbaleenleri oluşturan toplumsal gruplarla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmış değil. Ancak "Zabbaleen" isimlendirmesinin etnik bir gruba işaret etmediği kesin. Kavram, domuz besleyen, Koptik Hristiyan bir grubun Kahire'de yaşamlarını kazanmak için yaptıkları çöp toplama işinden sonra kendilerine verilmiş ve günümüzde Kahire'de yaşayan en alt gelir grubundaki insanları anlatmak için kullanılıyor.
Zabbaleenlerin tarihi 1930'lu yıllara dayanıyor. 19. yüzyılın sonlarında Batı Mısır çöllerinde bulunan vahaların kurumasından sonra buralarda yaşayan gruplar Kahire'ye göç ettiler. Kahire'de çöp ve tezek toplayarak geçimlerini sürdürmeye başladılar. O dönemde hamamlar sıvı yakıtlarla ısıtılmadığı ve bu amaçla tezek kullanıldığı için; tezek toplayıcılığı önemli bir geçim kaynağına dönüştü. 1920'lerin sonunda Fuel-oil yakıtlarının yaygınlık kazanmasıyla birlikte tezek toplayıcılığı ortadan kalktığında, tezek toplayıcılığı ile geçimlerini sağlayan gruplar kentlere iyice yerleşmişlerdi.
Bu dönemde kentlerde halen sistemli bir çöp toplama işlemi yapılmıyordu. Dolayısıyla çöp toplayıcılığı halen yoksulların yapabileceği bir meslek olarak varlığını korumaktaydı. 1930'ların başında başka göçmen grupları da kentin dış bölgelerine yerleşmeye başlamışlardı. Bu grup, domuz yetiştiricisi Koptik Hristiyanlardı. Kahire'nin artık kente iyice yerleşmiş olan ilk göçmen sakinleri olan eski Vaha yerleşimcileri Koptik Hristiyanları çöp toplama işi için çalıştırmaya başladılar. Yaklaşık olarak o tarihlerden itibaren çöp toplayıcıları Zabbaleen olarak anılmaya başlandılar. Nüfusunun büyük bir bölümü Müslüman olan Mısır'da çöp toplayıcılığı ve domuz yetiştiriciliği yoksul Hristiyan grupların mesleği haline geldi.
Zabbaleenler 1930'lu yıllardan beri Kahirenin dışında yer alan ve kenti yukardan gören Moqattam'da yaşıyorlar. Kahireliler buraya "çöp kent" adını veriyorlar. Çok katlı binalardan oluşan bu bölgeye uzaktan bakıldığında her yeri kaplayan çöpleri görmek mümkün. Bütün binaların çatılarında, balkonlarında ve bütün sokaklarda ayrıştırılmış kağıt, metal ve plastik tepelerini görmek mümkün.
Çöp Kentte, normal bir gün güneş doğmadan başlıyor ve yaklaşık 70 bin Zabbaleen kentin sokaklarına dağılıp gün boyunca çöp topluyorlar. Toplanan çöpler Çöp kentte ayrıştırılıyor. 16 milyon nüfuslu Kahire günde 6500 ton çöp üretiyor. Belediyenin çöp toplama sistemini kurduğu 1980 yılına kadar 6500 ton çöp sadece Zabbaleenler tarafından toplanıyordu. Günümüzde ise 6500 ton çöpün yarısı halen sayıları 70 bini bulan Zabbaleen tarafından toplanıp, ayrıştırılıyor. Zabbaleenler, kağıt, plastik ve metal atıklardan para kazanırlarken, organik atıkları ise besledikleri domuzlar için yem olarak kullanıyorlar.
Çöp kent sakinlerinin büyük bir bölümü eğitimsiz ve doğal olarak Hepatit hastalığına yakalanma oranı çok yüksek. Bütün bunların yanında Kahire Belediyesi Çöp kentin yıkılması için çalışmalar yürütüyor. 90'lı yılların sonundan itibaren Çöp Kentin yıkımı için bir dizi girişimde bulunulsa da yıkım konut ve istihdam alternatifleri yaratılamadığı için gerçekleştirilemedi.
1980 yılından itibaren hükümet "Zabbaleen Çevre ve Toplumsal Gelişim" projesini başlattı. Geçen zaman Zabbaleenlerin hayatında önemli bir değişiklik yaratamasa da kimi sivil toplum örgütleri küçük çaplı projeler gerçekleştiriyorlar. Bu sivil toplum girişimlerinden "Zabbaleen Trust" en çok öne çıkanlardan. Çöp kentte eğitim ve sağlık projeleri yürüten kuruluş şimdiye kadar geri dönüşüm ürünlerinden oluşan bir sergi ve çeşitli sağlık taramaları gibi projelere imza attı. Diğer taraftan Zabbaleenlerin yaşamı giderek sinemanın da ilgisini çekmeye başladı. 2008 yapımı küçük bir Zabbaleen kızın günlük yaşamını anlatan "Marina of the Zabbaleen" ve 2009 yapımı çöp kentte yaşayan 3 gencin hayallerini anlatan "Garbage Dreams" bu ilginin son 2 örneği olarak sinema seyircisiyle buluştu.



Mənbə göstərmədən şəkilləri və ya onlar haqqındakı məlumatları əkişdirənlər, siz pis bir oğrudan başqa bir ŞEY deyilsiniz! )


Bloqdakı son yenilikləri Facebook Səhifəsindən bəyənərək də izləyə bilərsiniz...

ShareThis